Osteopatia

Terapia Manual no Invasiva de Fisioterapia

Què és l’osteopatia?

L’osteopatia és una tècnica de fisioteràpia manual no invasiva que es centra en la salut integral del cos mitjançant el tractament i l’enfortiment múscul-esquelètic (articulacions, músculs i columna vertebral). El seu objectiu és influir positivament en el sistema nerviós, circulatori i limfàtic.

La seva finalitat és la de corregir les limitacions de mobilitat en totes les estructures del cos humà, entenent aquest com unitat funcional i per això aborda els sistemes musculoesquelètics, cranials, viscerals i fasciales. L’osteopatia va ser desenvolupada pel metge nord-americà Andrew Taylor Still a 1872.

Els doctors en osteopatia ensenyen als pacients sobre com les seves actituds i estils de vida poden fer mal o ajudar al seu cos per estar bé.

A Espanya, l’osteopatia està regulada legalment com una especialització en teràpia manual realitzada per fisioterapeutes; és a dir, és requisit necessari, indispensable, que l’osteòpata estigui en possessió d’un títol de fisioterapeuta.

Com funciona l’osteopatia?

El funcionament de la Osteopatia es basa en què totes les parts del cos funcionen de manera conjunta i interrelacionada. Si una part del cos està restringida, llavors la resta del cos s’ha d’adaptar i compensar-ho, comportant problemes inflamatoris, de dolor i de rigidesa entre d’altres. Quan alliberem el cos d’aquestes restriccions de moviment, el nostre organisme recupera la capacitat per reduir al mínim el dolor, l’estrès i això proporciona major mobilitat, condicions indispensables per a sanar-se.

El tractament osteopàtic afecta positivament els sistemes nerviós, circulatori i limfàtic. No obstant això es recomana combinar amb una correcta alimentació dirigida i possible suplementació ortomolecular per maximitzar els resultats de tractament integral

En què consisteix el tractament?

Consisteix en un sistema de tècniques manuals aplicades en l’àmbit estructural, visceral o crani-sacral, orientades sempre a alleujar el dolor, restaurar les funcions circulatòries així com les funcions nervioses, a promoure la salut i el benestar.

Què tracta l’osteopatia?

Mals de cap, esquena, coll, i el taló / dolor al peu, ciàtica, rampes a les cames, colze de tennista i lesions per esforç repetitiu. Altres pacients pateixen d’asma, artritis, problemes digestius, síndrome de túnel carpià, fuetada cervical i problemes de postura.

Què és la tècnica muscoloesquelética articular osteopàtica?

Per reduir els espasmes musculars prop d’una articulació. alleujar irritacions neurològiques voltant d’una articulació, fer unions més mòbils i per reduir el dolor i el malestar

La tècnica consisteix a articular suaument movent 2 superfícies articulars. Abans de fer això, s’han de preparar acuradament els teixits tous voltant de la zona de tractament. També es mou al pacient en una posició que redueixi al mínim l’energia i força necessària que es precisi per a realitzar la maniobra.

A vegades se sent un “clic” quan es realitza la correcció. Això no és res més que el líquid sinovial que es mou a través de l’articulació.

Què és l’osteopatia visceral?

La manipulació osteopàtica visceral consisteix restablir la funció, el moviment normal i la interrelació de la funció i estructura dels òrgans interns i el sistema múscul-esquelètic. Quan el cos experimenta estrès o tensió, les estructures profundes es contrauen a manera de protecció. Aquesta contracció representa un impacte traumàtic que també pot afectar els òrgans i els teixits circumdants.
El sistema visceral depèn de la sincronicitat interconnectada entre els moviments de tots els òrgans i estructures del cos. En una salut òptima, aquesta relació harmoniosa es manté estable tot i la infinites varietats de moviment del cos. Però quan un òrgan no pot moure en harmonia amb les seves vísceres causa d’un to anormal, o per adherència, això afecta negativament els altres òrgans del cos, a les estructures membranoses musculars, a les fascials i al sistema ossi.

Múltiples problemes de dolor i de mobilitat poden persistir o empitjorar a causa de que la causa dels genera no es troba en la dita punt de dolor sinó que es pot trobar en una altra part de cos. Per exemple, problemes de cervicàlgies solen estar relacionats amb la tensió pleural ja que els lligaments que sostenen i donen suport els pulmons s’adhereixen a la vèrtebra cervical i les costelles superiors. També els lligaments al voltant del fetge pot genera tensió que afecta els pulmons i així successivament.

Què tracta l’osteopatia visceral?

L’osteopatia visceral es realitza exercint una manipulació Visceral mitjançant suaus forces manuals per fomentar la mobilitat normal i el moviment de les vísceres i els seus teixits connectius. Aborda el tractament dels pulmons, cor, fetge, melsa, ronyons, estómac, pàncrees, intestins, bufeta i úter

L’osteopatia visceral és útil en dificultats per deglutir, en problemes digestius, mals de cap, incontinència, en mal d’esquena i coll, dolor a l’espatlla i maluc, túnel carpià i altres lesions per esforç repetitiu, …

Què és l’osteopatia cranial?

Aquesta és la tècnica osteopàtica més suau, però és la que requereix més experiència per utilitzar-la amb eficàcia.
La tècnica d’osteopatia cranial serveix per avaluar i tractar la mobilitat del crani i el seu contingut. També pot utilitzar-se per avaluar i tractar la columna vertebral, sacre, i altres parts del cos.

El seu objectiu és ajustar la fisiologia del cos per restablir l’equilibri de la circulació de la sang i altres fluids corporals. Els professionals capacitats en aquesta tècnica pot sentir aquest ritme al cap del pacient, la medul·la espinal, al sacre i la resta del cos.

Què és la tècnica d’osteopatia fascial (teixits tous)?

És una tècnica que serveix per a restablir la condició normal dels teixits tous.
La fàscia és un teixit que es troba en totes les parts del cos. Es connecta totes les estructures del cos, tant a nivell superficial i profund.

Per què serveix la tècnica d’osteopatia fascial?

El fisioterapeuta avalua les fàscies manualment per trobar les àrees de restricció, i d’aquesta manera, poder manipular els teixits tous adequats per assegurar-se que la longitud i la tensió de la fàscia estan correctament equilibrats.
Redueix la retenció de líquids nocius i fa que el sistema immunològic del cos sigui més efectiva.

En les sessions de fisioteràpia en el Centre Mèdic KenZen de Terrassa utilitzarem diverses tècniques, no només d’osteopatia, per millorar la teva salut, alleujar el teu dolor i prevenir-en un futur.

Share This